zondag 12 februari 2017

SNIJRESTJES

Snijrestjes; we hebben ze allemaal en ze belanden altijd in de vuilnisbak. Niet doen, want je kunt ze ook verder verwerken!

Je quilt of ander textielwerk is netjes op maat gesneden en ligt klaar voor afwerking. De snijmat en het rolmes kunnen weer van tafel en de rommel kan weg...


Maar je kunt de stroken afval ook in stukken van 15 cm (of een andere lengte) snijden en de uitstekende tussenvulling (en achterkant) er af snijden.


Leg de stroken met een leuke afwisseling op volgorde en naai ze aan elkaar tot één grote lap of meerdere kleine lapjes. Uiteraard kun je de stroken ook draaien en zo voor variatie zorgen.
Gebruik een zigzagsteek en doorzichtig naaigaren (monofilament).


Naai over de verbindingsnaden een opvallend sierstiksel in een afstekende kleur. Het onderliggende monofilament is dan nauwelijks nog te zien.


Maak je mini-quiltjes weer netjes recht met een rolmes. Ik heb er kaarten van gemaakt en daarom de achterkant voorzien van een laagje karton (extra stevigheid en gemakkelijk te beschrijven).


Werk nu de randen af. Dat kan natuurlijk met biaisband of een cordonsteek, maar het is nog leuker om nog meer "afval" toe te voegen. Scheur de zelfkant van organza af (voor een kaart van 15x15cm  65cm lang en 7 à 8 mm breed) en stik deze met een zigzag (3mm) in stukjes langs de randen. Stik daarna met een bredere zigzag (5mm) nogmaals rondom om alle losse hoekjes vast te zetten.


Maak de kaart niet groter dan 15x15 cm, want dan wordt hij zwaarder dan 20 gram en moet je een extra postzegel plakken.
Heb je veel randen, dan is het ook leuk om een mooie omslag te maken voor een boek of een map!

Een win-win-situatie: je maakt iemand blij met een zelfgemaakt cadeau en je bent van je afval af!

En als je geen tijd of zin hebt om een kaartje te maken, kijk dan 'ns in de Mail Art collectie van KUNST PER POST

Wil je geen blogverhalen meer missen? Wordt dan volger van mijn blog!

7 opmerkingen:

  1. Leuk Christel. Volgens mij sla jij twee vliegen in één klap. Je ruimt op en je test meteen de siersteken van je nieuwe naaimachine uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ja ja, dit is mij wel bekend, alleen dat karton is niet zo goed voor je machine.Ik gebruik liever fast-2-fuse, daarop kun je dan een wit katoentje strijken of strijkkatoen gebruiken.....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. goed idee, ga het maar "jatten" ik doe als achterkant van kaarten een A4 stikkevel met katoen erop geplakt en dat is prima te beschrijven en te naaien en kan geen kwaad voor je machine.

    BeantwoordenVerwijderen