donderdag 10 januari 2019

GELLI PLATE FOLIE PRINT


Met een Gelli Plate kun je hele leuke effecten in je verfwerk creƫren, zoals bijvoorbeeld met huishoudfolie. Heb je geen Gelli Plate, dan kun je ook een andere ondergrond gebruiken, bijvoorbeeld een plastic placemat of een plaat van plexiglas. Het effect kan dan wel iets anders zijn, omdat de huishoudfolie behoorlijk plakt aan de Gelli Plate en niet aan de placemat, waardoor de folie wat meer verschuift als je er met een roller overheen gaat.


Doe wat druppels of kleine dotjes textielverf op de Gelli Plate. Werk met weinig verf en gebruik twee tot drie analoge kleuren (kleuren naast elkaar op de kleurencirkel) om "modder" te voorkomen.


Bedek de Gelli Plate met een stuk huishoudfolie en rol met een linoroller in diverse richtingen. De verf verspreidt zich door kleine kanaaltjes tussen de plaat en de folie. Wrijf eventueel de verf met je vingers nog verder uit elkaar.


Trek dan de huishoudfolie voorzichtig van de Gelli Plate en leg hem met de verfkant naar beneden op een klaarliggend stuk stof. Druk met de roller of met je handen de verf in de stof. Het geeft niet als er vouwen in de huishoudfolie komen; dit zorgt weer voor een leuk effect. Leg ook eens wat draadjes of elastiekjes op het stof voor een maskerend effect.


In plaats van opnieuw extra druppels textielverf  toevoegen, kun je ook wat water op de Gelli Plate sprayen. Dan de folie erover. Rollen of wrijven met de hand en een afdruk met de folie maken. De afdruk is dan een soort ghost van eerdere afdrukken. En hierdoor ontstaat meer diepte in je verfwerk.


Nu heb je een mooie basislap waarop je verder kan borduren. Of stempelen, of appliqueren, of verzin zelf maar wat! Veel succes ermee!

Met dank aan Saskia van de Ree van Artquiltgroep Zuid, die deze techniek uit Quilting Arts verder heeft onderzocht.

2 opmerkingen: